High specification domestic extension now complete

Our domestic extension to a former derelict property in Newport, Shropshire has reached practical completion.  The project has also been nominated for an LABC award.

 

The property owned by our client was formerly two separate houses in desperate need of modernisation.  Our client had a vision of substantial extension, alteration and repair which has seen the property completely upgraded.  The extensions form a huge sun room with Oak trusses which form the main circulation space between hall, snug, study and open plan kitchen/ dining room.  One of the key features is the landing which is open to the large sun room through glazed panels.

Rear elevation

 Most of what you can see here are extensions to the original property;  A projecting gable incorporating kitchen along with an additional gable to the opposing end which balances up the frontal view.  The sun room extends along the entire rear elevation.  We plan to post further images when the snow clears!

View within sun room

The sun room with Travertine floor, direct Oak glazing, Oak mono-trusses and partial direct glazing to roof.  The entire space is served by underfloor heating and enjoys integral Audio throughout.

Opposite view

Opposite view showing the glazing to the landing above.  Opening lights allow heat to rise into the main house.

The kitchen and dining area

The dining area (in the original part of the house) opens up to the newly extended kitchen beneath an Oak beam, forming a large, light family space.

The new kitchen

The open plan kitchen has traditional styling with a contemporary edge.  The space adjoins the vast sun room through double partially glazed Oak doors

View from the landing

View from the landing through the Oak windows with opening casements, installed beneath Oak beams which replicate a traditional exposed wall plate

Original fireplace exposed

Original features were exposed and restored including two fireplaces, oak beams and mantles

Master bathroom

Whilst the new spaces are relatively large, the high ceilings following the roof pitch add to the spatial feel

Raised bath

A raised bath adds some contemporary style to the otherwise traditional styling

Side elevationFinally the side elevation demonstrates the blend between new and old, with the gable on the left forming the master bedroom/ en-suite, boot room and utility extension.

3D View from rearThe conceptual design – again, all of what you see here is extension to the original property.

View of original from rear

This image shows the former lean-to additions which housed the later bathroom & WC additions which served the former cottages. External levels were higher than the internal level and construction fell far short of current standards.
Rear view

Frontal 3D viewPart of the success of such a large extension is that the property appears to be only minimally altered from the frontage.

Brief

Our appointment on this project was from inception to completion and involved the following:

  • Production of initial concepts
  • Development of scheme in close conjunction with client
  • Planning Consent
  • Building Regulations Approval
  • Preparation of tender documentation including pricing schedules
  • Issue of tenders
  • Analysis & award
  • Project supervision through to completion

Project Notes

Design duration including statutory periods – 3 months
Construction duration from start to finish – 8 months
Contractor – Deer Park Developments Ltd
Structural Engineers –Thomas Consulting
Building Control – Telford & Wrekin LABC

Check back soon to see the planning and working drawings